Dermatologia Estetyczna - archiwum chronologiczne

Wydawany od 1999 roku dwumiesięcznik pod patronatem Sekcji Dermatologii Estetycznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, indeksowany w Rankingu Polskich Czasopism Naukowych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz w Index Copernicus

« Powrót do listy artykułów

Zastosowanie peelingu z kwasem pirogronowym w redukcji zmian potrądzikowych

Zastosowanie peelingu z kwasem pirogronowym w redukcji zmian potrądzikowych

Słowa kluczowe: peeling chemiczny, kwas pirogronowy, blizny potrądzikowe, przebarwienia pozapalne
Trądzik pospolity (acne vulgaris) jest jedną z najczęściej występujących chorób dermatologicznych, a ustępując może pozostawić blizny i przebarwienia. Peeling chemiczny jest to kontrolowany zabieg złuszczania naskórka przy pomocy substancji chemicznej o działaniu złuszczającym. Kwas pirogronowy wykazuje działanie seboregulujące, komedolityczne i dermoplastyczne. Wskazaniami do tego zabiegu są m.in.: trądzik zaskórnikowy, skóra tłusta, łojotok, rozszerzone pory, łojotokowe zapalenie skóry. Przeciwwskazania, które wykluczają możliwość przeprowadzenia zabiegu to: alergie na dany kwas bądź składnik pomocniczy, zakażenia (wirusowe, bakteryjne, grzybicze), leczenie izotretynoiną, aktywna postać łuszczycy i AZS. W kosmetologii zazwyczaj stosuje się 40–60% kwas pirogronowy w roztworach alkoholowych.
Kwas pirogronowy znalazł zastosowanie w leczeniu trądziku i blizn potrądzikowych oraz przebarwień pozapalnych. Stosuje się go także w redukcji zmarszczek.

The use of pyruvic acid peel in post acne scars reduction

Key words: chemical peel, pyruvic acid, acne scars, postinflammatory hyperpigmentation
Acne vulgaris is one of the most common dermatological diseases, which can cause post-inflammatory changes such as scars and hypergigmentations. Chemical peel is a controlled procedure of exfoliation of the epidermis with the help of a chemical substance having an exfoliating effect. Pyruvic acid has seboregulating, comedolytic and dermoplastic effects. The indications for this treatment include blackhead acne, oily skin, seborrhea, enlarged pores, seborrheic dermatitis. Contraindications that exclude the possibility of the procedure are: allergy to a given acid or auxiliary component, infections (viral, bacterial, fungal), treatment with isotretinoin, active form of psoriasis and AZS. In cosmetology, 40–60% pyruvic acid in alcoholic solutions is usually used. It is used in the treatment of acne, acne scars and postinflammatory hyperpigmentation. It is also used in wrinkles reduction and improvement of skin elasticity.

Inne

Medycyna estetyczna na Facebooku

Dermatologia estetyczna na Facebooku