Dieta w schorzeniach dermatologicznych (II). Znaczenie kwasów omega-3 w leczeniu łuszczycy
nr 2 (73)/marzec-kwiecień 2011
Dieta w schorzeniach dermatologicznych (II). Znaczenie kwasów omega-3 w leczeniu łuszczycy
Słowa kluczowe: łuszczyca, metabolizm kwasu arachidonowego, kwasy omega-3
Łuszczyca jest przewlekłą, ogólnoustrojową chorobą zapalną skóry, uwarunkowaną genetycznie, charakteryzującą się zwiększoną proliferacją naskórka, czego wyrazem jest obecność na skórze wykwitów rumieniowo-grudkowych i tarczek. Jej przyczyna pozostaje nadal nieznana.
Podstawą leczenia dietetycznego jest wprowadzenie składników przeciwzapalnych i wyeliminowanie z diety pokarmów alergizujących lub nietolerowanych. Dieta bogata w nienasycone kwasy omega-3, a ograniczenie kwasów omega-6 ma uzasadnienie w charakterystycznych dla łuszczycy szlakach metabolicznych kwasu arachidonowego. Nadmierne spożycie kwasów omega-6 (w tym kwasu arachidonowego) może nasilać reakcje zapalne. Badania wpływu diety na przebieg łuszczycy pozwoliły na określenie zaleceń żywieniowych dla osób z tą chorobą: należy zwiększyć spożycie świeżych warzyw, owoców bogatych w przeciwutleniacze oraz produktów zawierających beta-karoten, kwasy omega-3, miedź i cynk. Unikać natomiast trzeba działających prozapalnie nasyconych tłuszczów zwierzęcych, tłuszczów przemysłowych (trans), produków smażonych, przetworzonej żywności i olejów rafinowanych.
A role of omega-3 acids in treatment of psoriasis
Key words: psoriasis, metabolism of arachidonic acid, omega-3 acids
Psoriasis is a chronic, general inflammatory disease of the skin, with a genetic background and characteristic increased epidermal proliferation. A consequence of that is a presence of erythematous and papular eruptions and scutums. A cause of this disease is still unknown.
A base for dietetic treatment is introduction of anti-inflammatory components and elimination from diet sensitizing and non tolerated foods. A diet rich with non-saturated omega-3 acids and limitation of omega-6 acids has a reason in characteristic for psoriasis metabolic tracks of arachidonic acid.
An excessive consumption of omega-6 acids (including arachidonic acid) can intensify inflammatory reactions. Studies of diet influence on course of psoriasis let to determine dietary recommendations for people with this disease: patients need to increase a consumption of fresh vegetables and fruits rich in antioxidants and products containing beta-caroten, copper and zinc. From the other side patients need avoid animal saturated fats acting proinflammatory, industrial fats (trans), fried foods, refined oils and transformed food.